Mersin 1 Şubesi

Merkez iş yeri temsilcilerimizle toplantı gerçekleştirdik

Enflasyon farkı hemen ödenmeli çalışanlar 6 ay bekletilerek mağdur edilmemelidir !

 

Eğitim-Bir-Sen Mersin 1 nolu şube başkanlığı tarafından düzenlenen merkez ilçeler iş yeri temsilcisileri toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Şube Başkanı Abdulla Çelik:

Ocak’ta %11.1

Şubat’ta %4.81;

2 aylık toplam #enflasyon %15.91 oldu.

Memura altı aylık %7.5 zam yapılmıştı.

Sadece 2 ayda verilen zam buharlaştı

Şimdiden %8.41 enflasyon farkı alacağımız oluştu

6 ay beklemeyi değil enflasyon farkının oluştuğu aydan itibaren ödenmesini istiyoruz, dedi.

 

Toplantı iş yeri temsilcilerinin soru ve sorunlarını dile getirilmesi ile başladı. Mersin merkezdeki iş yeri temsilcileriyle yaptığı toplantıda, konuşma yapan Mersin 1 Nolu Şube Başkanı  Abdulla ÇELİK

✔️Öğretmenlik Meslek Kanunu,

✔️3600 ek gösterge,

✔️Kariyer basamakları,

✔️4688 sayılı kanun

✔️vergide adalet talebimiz ve

✔️yaşanan ekonomik kayıplarımız başta olmak üzere sendikal gündemi değerlendirerek tüm eğitim çalışanlarına sendikal anlamda mücadelelerinden dolayı teşekkür etti.

Şube Başkanı Çelik , ‘ TBMM’de kabul edilen kanun, bir meslek kanunu olmaktan ziyade 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun (adaylık süreci ile kariyer basamaklarını ve öğretmenliği tanımlayan) 43 ve 45. maddelerinin özüne dokunulmaksızın yeniden yazılmasından ibarettir. Kanun, bu hâliyle ciddi eksiklikler içermekte; öğretmenlik mesleğini sadece bazı yönleriyle ele alması, Yükseköğretim Personel Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kanunu gibi muadil düzenlemelerin çok gerisinde kalmasına sebep olmaktadır. Okul yönetiminin eğitim-öğretim hizmeti ve öğretmenlik mesleğiyle olan zorunlu ve gerekli bağlantısına rağmen, eğitim kurumu yöneticiliğinin yasal bir statüye kavuşturulma imkânı göz ardı edilmiş, kanunda eğitim kurumu yöneticiliği ve yöneticilerine ilişkin hükümlere yer verilmemiştir.

Ödül ve disiplin hükümlerinin kanunda yer almaması eksikliktir!

 

Öğretmenlik mesleğini ilgilendiren disiplin hükümleri, 657 sayılı Kanun’da yer alan genel disiplin hükümlerinden farklı olarak meslek özelinde ele alınmamış, (örneğin, 2547 sayılı Kanun’un 53. maddesinde akademik personel yönünden düzenlenen disiplin hükümlerine benzer) münhasıran mesleğe özgü disiplin hükümlerine yer verilmemiştir. Bütün meslek mensuplarını kapsayan, eşit, adil, ölçülebilir ve uygunluk denetimine elverişli, münhasıran Bakanlık merkez ve taşra teşkilatının yetkilendirildiği bir ödül ve başarı/üstün başarı belgesi sürecinin bulunmaması eksikliktir.

 

Öğretmenleri şiddete karşı koruyacak hükümlere yer verilmemiştir.

 

Eğitimi tehdit ve tahdit edecek boyuta varan okullarımızda meydana gelen şiddet olaylarını önleyecek, eğitim çalışanlarını şiddetten koruyacak hukuki ve idari düzenlemeler bu kanun kapsamında ele alınmalıydı.3600 Ek Gösterge Memur-Sen’in temel yaklaşımının, ek göstergelere ilişkin düzenlemenin genel idare hizmetleri, ek göstergesiz memurlar, avukatlar, teknik hizmetler sınıfı dâhil bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde yapılmasını ve emekli aylığı ile ikramiyelerin artırılmasını sağlamak olduğunu dile getiren Şube Başkanı Abdulla Çelik, “Amacımız, 6.Dönem Toplu Sözleşme kararımız gereği ek gösterge sisteminin adil sonuç üretecek şekilde sonuçlanması, yeni mağduriyetlere yol açmaması ve bu konuda atılacak adımlarla köklü bir reforma imza atılmasıdır” dedi. Artan enflasyon karşısında ‘Enflasyon farkı memurun düşen alım gücünü yükseltmek için asla yeterli değildir. Şimdi kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltme zamanıdır. Diğer taraftan, 2021 yılının Eylül  ayından bu yana ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonucu kur ve enflasyon artarken maaşlar erimeye, gelir dağılımında adaletsizlik büyümeye devam etti. Nitekim buna bağlı olarak yeni yılla birlikte, zamlar da peş peşe gelmeye devam ediyor. Yeni yılla birlikte doğal gaza, elektriğe, benzine, motorine, MTV ve ÖTV’ye, harçlara, vergilere, toplu taşımaya ve bunun yanında gıda ürünlerine azımsanmayacak oranda zam yapıldı. Bu gerçekler görülmeli, ‘Ek Protokol’ ile ilave ödeme yapılarak kayıplar telafi edilmeli ve enflasyon farkı, fark  oluştuğu aydan itibaren çalışanlara ödenmelidir.” ifadelerini kullandı.

2022 yılında Mersin 1 Nolu Şube Başkanlığı tarafından düzenlenen EKYS Eğitim Kurumları Yöneticiliği Sınavı kurs programında, eğitim görevlisi olarak görev alan Mehmet GÖÇER,Ahmet UĞURCAN,Ertuğrul YILDIZ,İbrahim ATAR, Nursel ATA,Solmaz ÇİÇEK,Kenan SAR,Davut KARAKAYA,Ömer GÜNER,Mustafa ULUĞ,Ömer YİĞİT,Yener SAN ve Cihat TOKAY isimli  arkadaşlara teşekkür ederek plaket takdim edildi.